När blev det mörkt - When did darkness arrive?

Fötterna snubblar på väskan i hallen. Den som jag packat igårkväll för hjärnan inte är vaken såhär dags. Snubblar för att det är helt mörkt ute. När blev det mörkt? Varför är jag vaken när det är mörkt? När tog sommaren slut?

Öppnar dörren, kliver in i en vägg av kylig höstluft. Hittar inte skraparen till bilens vindruta. Första skrapet - sommaren är definitivt över. Det är höst som snart är vinter och vi har fått uppleva en av de vackraste, oändligaste vårsommarhöstarna någonsin.

Det kan bli en tung återgång till den mörka årstiden. Vi är inte särdeles begåvade när det gäller att tanka sol och värme och fina minnen, där lever vi i nuet där vi direkt påverkas av väder och dagsljus. Det finns knep och sätt som gör det lättare att uthärda, här är de jag gillar mest:

Frisk luft varje dag. Se till att du är utomhus oavsett väder - iallafall en timme varje dag i vettiga kläder. Upplev vädret, känn in årstiden, hitta det som är härligt trots rusk och mörker. Det ÄR skönt med frisk luft oavsett årstid!

Rör på dig - gärna utomhus. Fysisk aktivitet höjer våra nivåer av lyckohormoner och hjälper oss att slappna av i en stressig vardag. 30-40 min tre gånger i veckan behöver vi få upp pulsen, minst, för att få en märkbar effekt.

Ät mycket grönsaker och frukt! Ju färggladare desto bättre. Mer vegetariska måltider, mindre kött - mer energi till både kropp och huvud.

Ät D-vitamin! I Norden får vi inte tillräckligt via solen, inte ens under en magisk sommar som denna. D-vitaminet ökar vår motståndskraft mot infektioner.

Minska tiden framför skärmen på kvällen, stäng dator och telefon minst en timme innan du går och lägger dig. Läs en bok, slappna av, ligg kanske en stund på en spikmatta. Öppna fönstret på glänt och sov gott. Skaffa gärna en “vakna-lampa” - som väcker dig med gradvis starkare dagsljus. En otroligt fiffig uppfinning som hjälpt mig genom många mörka vintrar.

#utochnjut

————-

My feet stumble. A bag in the dark, in my way - the one I prepared yesterday. My brain is not functioning this early. When did it become dark? Why am I awake and when did summer end?

I open the door and step out into the chilly autumn morning. Cannot find the ice scraper for the car. Summer definitely over. It is autumn turning into winter and we just had one of the most beautiful, never-ending springsummerautumns ever.

The return to the dark season will be hard. Not particularly skilled at storing sun and warmth - we humans live here and now where we are affected by the weather and daylight. But, there are ways to make it easier to survive - these are my favs:

Fresh air. Every single day. Make sure to spend time outdoors regardless of weather, put some proper gear on and get out there. Take in the weather, the season, find the loveliness despite the darkness. Fresh air is DA thing!

Move. Preferably outdoors. Our levels of happy hormones increase with physical acitivity and help us relax. 30-40 min of pulse increase three times a week is enough but needed!

Eat your greens. Again and again. The more colorful the better. More veggie meals, less red meat - more energy for body and mind. And soul …

Eat your D-vitamins! In the Nordics we won´t get enough through the sunny hours, not even during a magical summer like this year. D-vitamin increase our resistance to infections.

Less time in front of your laptop and phone late nights - shut down at least an hour before bedtime. Read a book (made of paper …), relax, use your spike mat. Open the window and sleep tight. A great investment is a wake-up lamp which gradually increases the level of daylight, a great way of waking up during the dark season.

#utochnjut

Anna Markelin